Η επίσημη πρόταση του ΠΑ.Σ.Κ για τους Κυπροποιημένους

Σε συνέχεια της τελευταίας μας τοποθέτησης αναφορικά με τον αριθμό των ξένων Καλαθοσφαιριστών που θα αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα μας την νέα Καλαθοσφαιρική Αγωνιστική Περίοδο, ο Σύνδεσμος μας (Παγκύπριος Σύνδεσμος Καλαθοσφαιριστών -«ΠΑ.Σ.Κ») αυτή την φορά αναγκάζεται να επανέλθει και να τοποθετηθεί εκ νέου αναφορικά με τους όρους συμμετοχής των Κυπροποιημένων Καλαθοσφαιριστών.

Αναμφίβολα κατά το παρελθόν υπήρξαν διάφοροι Κυπροποιημένοι Καλαθοσφαιριστές που άφησαν το στίγμα τους στην Κυπριακή Καλαθόσφαιρα, τόσο σε Σωματειακό όσο και σε Εθνικό Επίπεδο. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς άφησαν χαραγμένο το όνομά τους με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας και η προσφορά τους δεδομένα εκτιμήθηκε και θα εκτιμάτε για πολλά χρόνια ακόμα.

Οι εποχές όμως αλλάζουν και στις μέρες μας ο Κύπριος Καλαθοσφαιριστής έχει την ανάγκη να πάρει όσο το δυνατό περισσότερα αγωνιστικά λεπτά γίνεται. Πιστεύουμε ανεπιφύλακτα πως τα υπερπολύτιμα αυτά αγωνιστικά λεπτά δεν μπορούν να δίνονται χωρίς κάποιο τίμημα και/ή περιορισμούς στον οποιονδήποτε ξένο Καλαθοσφαιριστή, είτε αυτός είναι Κυπροποιημένος είτε όχι.

Ως ΠΑ.Σ.Κ βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια τάση στο να Κυπροποιούνται ξένοι αθλητές και για να προλάβουμε τα χειρότερα, μέσω της παρούσας επιστολής, σας γνωστοποιούμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα:

Άλλωστε θα ήταν δώρον άδωρον να παραμείνει ο αριθμός των ξένων Καλαθοσφαιριστών σε τρεις (3) αλλά να αυξηθεί ο αριθμός των Κυπροποιημένων καλαθοσφαιριστών της κάθε ομάδας. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την αύξηση των αγωνιστικών λεπτών των Κυπρίων καλαθοσφαιριστών και προς εκείνη την κατεύθυνση θα πρέπει άπαντες να κινηθούν.

Η πρόταση που καταθέτει επίσημα ο ΠΑ.Σ.Κ προς το ΔΣ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης είναι η ακόλουθη:

Οι αθλητές που αποκτούν το Κυπριακό Διαβατήριο και/ή Υπηκοότητα μέσω του Άρθρου 111 (Α) (Τιμητική πολιτογράφηση αλλοδαπού, για λόγους δημοσίου συμφέροντος) του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου του 2002 (141(Ι)/2002), να δικαιούνται να αγωνίζονται και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα των γηγενών Καλαθοσφαιριστών μόνο εάν:

  • Συμπληρώσουν με την Εθνική Ομάδα Αντρών Κύπρου οκτώ (8) συμμετοχές σε επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι οι εν λόγω αθλητές θα πρέπει να αγωνιστούν και να έχουν ενεργό συμμετοχή για τουλάχιστον τρία (3) χρόνια σε επίπεδο Εθνικής Ομάδας Αντρών.

Για παράδειγμα, αν ένας αθλητής συμπληρώσει τις οκτώ (8) συμμετοχές σε διάστημα δύο (2) χρόνων, θα πρέπει να περιμένει ακόμα ένα (1) χρόνο για να μπορεί να απολαμβάνει τα πλήρη δικαιώματα των γηγενών Καλαθοσφαιριστών. Επίσης, αν ο εν λόγω αθλητής αγωνίζεται στην Εθνική Ομάδα Αντρών Κύπρου για τρία (3) χρόνια αλλά δεν συμπληρώσει τις απαιτούμενες συμμετοχές (8 συμμετοχές δηλαδή), πάλι δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τα πλήρη δικαιώματα των γηγενών Καλαθοσφαιριστών.

Περαιτέρω, είναι εισήγησή μας ότι οι Κυπροποιημένοι καλαθοσφαιριστές θα πρέπει να δικαιούνται να εγγραφούν στο εκάστοτε Σωματείο και να δικαιούνται να εγγράφονται σαν Κύπριοι στο φύλλο αγώνα (χωρίς κανένα περιορισμό και ανεξαρτήτως των προηγούμενων προϋποθέσεων).

Ο περιορισμός όμως που προτείνουμε είναι ο εξής:

  • Μέχρι να συμπληρώσουν οι εν λόγω αθλητές τις πιο πάνω αναφερόμενες προϋποθέσεις (πχ. 8 συμμετοχές σε 3 χρόνια), να δικαιούνται να εγγράφονται και να παίρνουν θέση Κύπριου εντός της δωδεκάδας, αλλά να ΜΗΝ δικαιούνται να παίρνουν θέση Κύπριου εντός της πεντάδας.

Για παράδειγμα, μια ομάδα που έχει στις τάξεις της τρεις (3) ξένους καλαθοσφαιριστές και ένα Κυπροποιημένο Καλαθοσφαιριστή, θα δικαιούται να τους εγγράψει όλους στο φύλλο αγώνα και θα έχουν όλοι τους δικαίωμα συμμετοχής. Εντός όμως της πεντάδας, καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, θα δικαιούνται να αγωνίζονται μόνο οι τρεις (3) από τους τέσσερις (4) προαναφερόμενους Καλαθοσφαιριστές.

Με τον πιο πάνω τρόπο διασφαλίζεται πλήρως η ενεργή συμμετοχή των Κύπριων Καλαθοσφαιριστών για ένα σεβαστό διάστημα του αγώνα, αφού με αυτό τον τρόπο θα αγωνίζονται για τουλάχιστο ογδόντα (80) αγωνιστικά λεπτά από τα διακόσια (200) που είναι συνολικά διαθέσιμα σε ένα παιχνίδι καλαθόσφαιρας.

Κατά την άποψή μας, οι πιο πάνω ασφαλιστικές δικλείδες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και πάραυτα. Εξάλλου, στο τέλος της ημέρας αν η κάθε ομάδα προχωρήσει στην Κυπροποιήση ενός ή περισσότερων καλαθοσφαιριστών δεν θα έχει καμία σημασία αν ο αριθμός των ξένων καλαθοσφαιριστών παραμείνει στους τρεις (3) ή όχι.

Το αναφέραμε στην προηγούμενη ανακοίνωση μας, το αναφέρουμε και πάλι. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Με υπομονή και επιμονή στο πλάνο, θα φτάσουμε στον κοινό για όλους μας στόχο.

Παραμένουμε στην διάθεση όλων για οποιεσδήποτε τυχόν διευκρινήσεις και/ή συζητήσεις επί του παρόντος θέματος.

Με τιμή,

Νικόλας Π. Κωνσταντίνου

Εκτελεστικός Πρόεδρος

Παγκύπριου Συνδέσμου Καλαθοσφαιριστών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s